Günlük hayatın akışı içerisinde diyet ve beslenme hakkında olduğu kadar hemen hemen başka hiçbir konuda bu kadar bilgi karmaşıklığı yoktur. Zayıflamak adına tavsiye edilen diyet tipleri ve yöntemlerin çokluğu oldukça bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Ancak bu bilgilerin çoğu herkes için mutlaka geçerli değildir. Uzmanlarımız beslenme hakkında derinlemesine bilgi sahibi ve odaklanabileceğiniz güvenilir tavsiyelerde bulunabilir.
Yanlış. Vücuttaki kas gelişimi için enerji fazlalığı olması gerekir. Ancak, bazı önerilere göre kas geliştirmek için protein alımında sadece hafif bir artış gerekli olduğu ve bunun normal bir diyet ile elde edilebilir olduğu tavsiye edilmektedir. Bu öneri, kas kütlesini artırmak için haftada en az 3 kez olmak üzere ciddi kuvvet antrenmanı gerektiği gerçeğini göz ardı eder. Egzersiz sonrası kasların onarımı ve gelişimi için whey proteini gibi üstün kaliteli protein almak çok iyi sonuçlar verir. Avrupa Gıda Güvenliği kuruluşu, protein ve kas büyümesi arasında doğru orantı olduğunu onaylamıştır.
Bu bir aşırı genellemedir. Kalp için sağlıklı ve İltihap azaltıcı etkisi olan Omega3 yağları somon gibi yağlı balıklarda bulunur. Katılaştırılmış bitkisel yağlar ise margarin ve işlenmiş kek, börek ve hamur işlerinde bulunur ve kesinlikle kalp rahatsızlıklarıyla bağlantılıdır. Aynı şekilde bitkisel olan ayçiçeği ve mısır yağı da vücutta sağlıksız iltihaba sebep olabilir.
Yanlış. Alman Beslenme Derneği (DGE) sağlıklı insanlar için günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımının güvenli olduğunu onaylamıştır. Orta derece yüksekliğinde bir protein düzeyi, böbrek sorunu yaşamayan şeker hastalarına bile tavsiye edilebilir. Karbonhidratta bir azalma ve yüksek kaliteli yağda artış ile birlikte kombine edildiğinde, genellikle metabolizmayı hızlandırır. Spor Beslenme Derneği de, artan bir protein alımının güvenli olduğunu ve böbrek üzerinde bir etkisi olmadığını onaylamaktadır.
Protein içecekleri için bu geçerli değildir. Protein fazlalığı ve özellikle kırmızı etin fazla miktarlarda tüketimi “Gut ” hastalığına sebebiyet verebilir. Gut hastalığına neden olan “Pürin” adı verilen bileşik heterosiklik, aromatik bir organik bileşiktir. Protein Shake’lerinde pürin bulunmaz, bu anlamda yeterli protein alımı için “shake”lerin tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Aksine yaşlandıkça yeterli protein tüketimi giderek daha önemli hale gelir. Protein büyük ölçüde canlılıktan, hücre yapısından, kemiklerin onarımından, bağların ve eklemlerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmekten sorumludur. Noksanlığı genel olarak fiziksel ve zihinsel uygunluğu her türlü etkiler.
Yaşlandığınız zaman vücudun tüm besin alımlarında ve özellikle de protein de bir azalma olur. Bu nedenle enzimler ve mide asidi üretiminde düşüş olur. Zayıf kas kütlesini korumak ve kemiklerin sağlığını desteklemek için protein alımını yüksek tutmak çok önemlidir.
Aksine, protein shake’ler aşırı kalori tüketimi riskini azaltacak kadar az yağ ve kalori içerir. Bu nedenle güvenle tüketilebilir!
Yanlış. Aşırı hayvansal gıdaların tüketimi vücutta asit ve baz dengesini bozabilir. Fındık, bakliyat, sebze ve meyveden gelen bitkisel proteinleri günlük menü içeriyor ise, asit ve baz dengesi sabit kalır. Protein Shake’leri yüksek miktarda mineral içermektedir ve kemikleri güçlendirir.
Her zaman değil! Ne yazık ki Jelibon gibi yağsız tatlılar yaklaşık yüzde 70 saf şeker içerir. 300 gramlık torba 840 kalori içerir, böylece şeker oranı tam 210 gramdır. Bu orandaki enerji 90 dakikalık bir antrenman ile yakılmazsa yağa dönüşür. “Ağzınızda bir an, belinde sonsuza kadar” deyimi ne yazık ki çoğu atıştırmalıklar için geçerlidir. Üstün kaliteli protein barları daha iyi ve suçluluk duygusu olmaksızın yiyebilirsiniz.
Hormon üretimi, hücre ve sinir korunması gibi bazı fonksiyonlar için vücut kolesterol üretir. Önemli olan ‘iyi’ ve ‘kötü’ kolesterolü ayırt edebilmektir. Hareket eksikliği, fazla şeker, alkol ve sigara kullanımı kötü kolesterole neden olur.
“Yapılan araştırmalara göre, tavuk yumurtasının bile kolesterol üzerinde olumlu bir etkisi vardır.”
Yanlış. Kahvaltıda ve antrenmandan sonra bir bardak portakal suyu, bol meyve alımı için iyi bir yöntemdir. Ancak aşırıya kaçmadan, dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir ve aşırı kilolular yüksek kalorili içecekleri kısıtlamalıdırlar. Meşrubatların yüksek kalori içerdikleri unutulmamalıdır
Yanlış. Tabii ki taze meyveler vücudun önemli vitaminleri alması açısından idealdir. Taze olmaması otomatikman kötü olduğu anlamına gelmez. Dondurulmuş meyve ve sebzeler tam olgun ve vitamin içeriği yüksek olduğu zamanlarda hasat edilir. Hasattan kısa bir süre sonra şok yöntemiyle dondurulur, ardından ışık ve hava geçirmez bir şekilde paketlenir. Konserve gıdada vitamin kaybı yüksektir ama yine de bu sebze ve meyveler sağlıklı bir diyet için yardımcı olabilir.
Yanlış. Bayanların vücudunda testosteron oranı erkeklerinkinden azdır. Antrenman eşliğinde fazla protein tüketimi, vücudun sıkılaşmasını, kas ve bağ dokusunun güçlenmesini sağlar.
Yanlış. Fındık vücudun hücre yapımı için ihtiyaç duyduğu temel yağ asitleri taşır. Değerli yağlar kan lipid değerlerini olumlu etkiler ve kan damarlarını kireçlenmeden korur. Fındık ayrıca E vitamini ve demir gibi vitamin ve mineraller barındırır. Örneğin, günde küçük bir avuç dolusu salataya serpildiğinde sağlık desteklenir.
Yanlış. Ne yazık ki, su neredeyse yok diyebilecek kadar az mineral içerir. Vücudun antrenman sırasında ter yoluyla kaybettiğini geri vermek için, spor içecekleri idealdir. Bunlar içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde, sıvı veya besin eksikliği ile ilgili baş ağrısı veya krampları engeller.
Yanlış. Normal günlük stres içerisinde, her zaman dengeli beslenmek bazen zordur. Bu durumlarda sporcu gıdaları yemeklerin yanı sıra yararlı bir tamamlayıcı olabilir. Tabii ki, onlar yiyeceklerin yerini tutamaz ancak beslenmeyi düzeltmek için sadece bir araçtır.